Ce legătură este între bolile de inimă și igiena orală? Specialiștii Smile Dent îți explică

Organismul uman este un univers complex de conexiuni și relații, care trebuie menținut într-un echilibru perfect, pentru a-l păstra sănătos. Astfel, specialiștii au studiat îndelung legătura dintre bolile de inimă și cavitatea bucală. Prin articolul de astăzi dorim să vă explicăm care este relația dintre afecțiunile dentare și bolile de inimă, dar și cum ne putem păstra sănătoși.

Cariile lăsate netratate pot afecta inima

Dinții albi ne oferă și la rândul lor inspiră încredere în sănătatea noastră. Dar cariile și alte afecțiuni orale pot să apară oricând și la orice vârstă. Iar atunci când ajung în sânge și la nervii dentari, pot cauza probleme grave de sănătate.

Netratate, cariile și infecțiile dentare pot duce la boala periodontală. Acest termen cuprinde orice boală gingivală, de la gingivită la periodontită. Potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Sănătății Inimii, inflamația cauzată de bolile periodontale pot duce la risc crescut de boli de inimă.

Care sunt simptomele bolilor dentare?

Atunci când mâncăm alimente tari și cu colțuri ascuțite (alune, arahide, chipsuri, covrigei etc.), particule din mâncare pot răni giniga și cauza inflamație. În alte cazuri, ele pot rămâne fixate în spațiul interdentar, ducând la inflamație și carii. Unele persoane sunt mai predispuse la bolile periodontale, mai ales dacă au antecedente în familie.

Simptomele unei afecțiuni dentare sunt cel mai adesea:

  • Gingii roșii și inflamate;
  • Durere la masticație (mai ales când mâncăm alimente tari);
  • Sângerare gingivală la spălarea pe dinți sau la folosirea aței dentare;
  • Gingii retrase de pe dinte, când observi că dintele pare mai mare decât era înainte;
  • Dinți mobili, care se clatină;
  • Puroi pe gingii

Bolile dentare corelate cu bolile de inimă

Când apare inflamația pe gingie, aceasta este cauzată cel mai adesea de bacterii. În cazul cariilor adânci, aceste bacterii ajung în sânge și astfel, la inimă. Acolo pot cauza îngustarea și pierderea elasticității arterelor, prin depunerea plăcii pe pereții arteriali. Dacă suferi și de ateroscleroză iar vasele de sânge erau deja îngustate, prin această placă suplimentară crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral și endocardită, care pot fi letale.

Bolile asociate cel mai adesea cu aceste boli de inimă sunt:

Gingivita – inflamarea gingiei. Este primul pas în inflamația bucală și apare atunci când bacteriile rămân fixate în spațiul interdentar, dintre gingie și dinte. Simptomele obișnuite sunt înroșirea gingiei, umflarea în zona afectată și sângerările ușoare. Dacă afecțiunea nu trece de la sine în câteva zile, medicul dentist îți poate recomanda o pastă de dinți sau o apă de gură cu proprietăți antibacteriene.

Cariile – mici găuri în smalțul dintelui, care arată ca mici pete gri-negre. Deși par inofensive, cariile sunt un semn că bacteriile din mediul oral au atins nivele îngrijorătoare. Însă nu este vorba de același tip de bacterii care cauzează gingivita. Acestea cauzează descompunerea sau putrezirea smalțului și pot pătrunde prin dentină până la pulpa plină de nervi dentari. Atunci caria va cauza durere puternică și inflamația gingiei, iar bacteriile ajung în sânge. 

Periodontita – o afecțiune mai gravă care cauzează retragerea gingiei de pe dinte. Este determinată de infecția gingiei și apare în urma toxinelor eliminate de bacteriile cauzatoare de gingivită. Periodontita marginală poartă numele de parodontoză. Netratată, poate duce la pierderea dinților și la infecții ale oaselor maxilarului. 

Pericoronarita – apare atunci când un molar de minte străpunge gingia doar parțial, iar în spațiul dintre gingie și dinte se acumulează placă bacteriană. Țesutul va deveni inflamat și dureros, chiar infectat. În cazuri acute, poate cauza și inflamarea maxilarului și obrazului.

Recomandarea noastră, ca medicii stomatologi ai familiei tale, este să îți păstrezi obiceiul de a veni la clinica cel puțin de două ori pe an, pentru un control de rutină, în care ne vom asigura că zâmbetul tău este sănătos. Programează-te la Smile Dent, și vei pleca cu zâmbetul pe buze, de la noi:

Telefon: 0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns