Când apelăm la scoaterea nervului? Tratamentul endodontic la care apelăm doar în anumite situații

Multi dintre pacientii care ajung la Smile Dent cu dureri de dinti foarte mari, aduc in discutie despre nervul unuia sau al mai multor dinti. Prezenta nervului este sinonima in credinta populara cu durerea, astfel: exista nerv, dintele mai poata sa doara. Totusi, care este adevarul si cand se scoate, de fapt, nervul unui dinte?

Ce este nervul unui dinte?

Nervul este o formatiune care, impreuna cu vasele sanguine dentare, formeaza pulpa dentara, adica partea vie a dintelui. Pulpa dintelui este cea care mentine structura functionala a dintelui. Nervul este ferit de mediul extern prin straturile dintelui, smaltul si dentina.

Care dinti au nervi?

Toti dintii si toate maselele au nervi, chiar si cei de lapte. In functie de localizarea dintelui, acesta poate avea unul, doua sau mai multe canale, asadar unul, doi sau mai multi nervi. In general, dintii frontali prezinta unul sau doua canale, iar molarii au trei sau patru canale. In anumite situatii, este necesara scoaterea nervului. 

La Smile Dent, specialistii nostri recomanda scoaterea nervului in momentul in care caria a ajuns la nerv. Nervul trebuie scos daca exista inflamatii ale nervului si pacientul se prezinta la medicul dentist cu dureri sau in cazul in care la varful radacinii se acumuleaza bacterii. Daca nu se scoate nervul, durerea nu va ceda, nervul va muri in timp, iar resturile de nerv mort vor ramane in dinte si se vor infecta, provocand aparitia gangrenei.

Doare scoaterea nervului?

Procedura, efectuata de cele mai multe ori intr-o singura sedinta, este cunoscuta sub denumirea de tratament endodontic si se face sub anestezie locala. Dupa tratamentul de canal, timp de 7-10 zile exista posibilitatea sa apara un disconfort din cauza solutiilor foarte concentrate utilizate. Acest disconfort nu apare la fiecare pacient in parte, insa, se vor prescrie antiinflamatoare pentru a evita orice neplacere. Asadar, pentru a vedea daca este nevoie ca nervul unui dinte sa fie scos, pacientii trebuie sa discute cu un medic stomatolog care le va face o radiografie dentara si apoi vor decide daca si cum poate fi salvat dintele bolnav.

Cum se efectueaza manopera de scoatere a nervului?

Manopera se realizeaza cu ajutorul microscopului dentar. Tratamentul mecanic se efectueaza cu ace manuale si ace rotative, iar obturatia canalului se face cu un material termoplastic numit gutaperca. In cazul in care dintele este foarte distrus coronar se pune un pivot fie de fibra de sticla, fie metalic pentru a se reconstrui coroana. Dupa tratamentul endodontic se recomanda ca dintele sa fie acoperit cu o coroana protetica.

Ne dorim, ca prin articolele pe care le scriem pe blogul Smile Dent sa va prezentam varianta corecta de actiune in cazul unei afectiuni, sau in cazul unei interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale, de aceea, medicii nostri vor actiona si vor face tot ce se poate pentru pastrarea si salvarea dintilor naturali (cu nervi), iar cand nu mai este nicio solutie, se va recurge la etapa de extractive dentara si la etapa protetica.

Va asteptam la clinica de unde veti pleca zambind, pentru ca o inteaga echipa este gata sa va ofere zambetul pe care il meritati: sanatos si frumos!

Telefon: 0744 133 658

Adresa: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brasov

Lasă un răspuns