Care este legătura dintre durerea de cap și sănătatea dinților? Afecțiunea de care poți suferi, fără să știi

O afecțiune des întâlnită în rândul adulților care vin la Smile Dent este bruxismul. Care sunt efectele asupra organismului, dar mai ales asupra sănătății orale – vă explicăm în articolul de astăzi, de pe blog.

Ce este bruxismul și care sunt primele semne pe care trebuie să le iei în considerare?

Dacă vă treziţi din somn cu dureri ale muşchilor maxilarului sau dureri de cap, este posibil să suferiţi de bruxism – scrâşnirea dinţilor prin încleştarea maxilarelor. Bruxismul poate duce la dureri dentare sau slăbirea rezistenţei dinţilor, iar uneori dinţii pur şi simplu se tocesc. Treptat, bruxismul poate duce la distrugerea ţesutului gingival şi osos. De asemenea, pot apărea probleme la nivelul maxilarelor, ca disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).

Cum îți dai seama dacă suferi de bruxism? Iată ce trebuie să urmărești!

Mulţi oameni nu sunt conştienţi că suferă de bruxism. Este posibil chiar să nu afle niciodată, dacă nu le spune nimeni că scrâşnesc foarte tare din dinţi în timpul somnului. Alţii pot afla în urma unui control dentar de rutină că au dinţii tociţi şi smalţul fisurat.

Alte semne potenţiale ale bruxismului sunt dureri ale feţei, capului şi gâtului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact şi determina dacă sursa durerilor faciale este într-adevăr bruxismul.

Care sunt metodele de ”tratare” ale acestei afecțiuni?

Prescrierea tratamentului pentru bruxism se face în funcţie de cauza care îl provoacă. După ce vă adresează câteva întrebări, medicul tău de la Smile Dent poate determina sursa potenţială a problemei prin examinarea completă a danturii. În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă, îți putem recomanda:

Purtarea unui dispozitiv în timpul somnului (gutiere). Acest dispozitiv va fi confecţionat special pentru a se mula pe dantura dumneavoastră şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă.

Găsirea unor modalităţi de relaxare. Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului, de aceea este bine să reduceţi stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă. Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării.

Şlefuirea ”punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectată şi prin obturaţii, coroane dentare sau tratament ortodontic.

Important este să faceți din vizita la Smile Dent un obicei care vă va menține sănătatea orală la cote optime. Controalele bi-anuale, de rutină, precum și o legătură strânsă cu medicul dumneavoastră stomatolog vă vor oferi un zâmbet mereu sănătos.

Vă așteptăm din suflet la Smile Dent, pentru a pleca, întotdeauna, zâmbind, de la noi. Ne găsiți la:

Telefon: 0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns