Ce legătură există între diabet și bolile parodontale? Smile Dent îți oferă explicația

Un zâmbet sănătos este un cumul de factori, iar îmbolnăvirea unui organ, sau un dezechilibru la nivelul metabolismului poate provoca o reacție în lanț. De aceea, prin articolul pe care îl scriem astăzi pe blogul nostru, de dorim să evidențiem legătura dintre diabetul zaharat și afecțiunile dentare pe care acesta îl poate declanșa sau favoriza.

Cercetările recente indică o posibilă corelaţie între afecţiunile gingivale şi diabet. Pe lângă faptul deja recunoscut că persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dezvoltarea unor afecţiuni gingivale, cercetările recente sugerează că afectarea cronică a gingiilor poate constitui un factor de risc diabetic.

Care este mecanismul de producere? Afecţiunile gingivale permit intrarea bacteriilor în fluxul sanguin şi activează celulele ce produc semnale biologice inflamatorii cu efect distructiv la nivelul întregului organism. La nivelul pancreasului, se pot leza sau distruge celulele responsabile cu producerea insulinei (reglarea glicemiei). Aceasta poate provoca diabetul de tip 2 – chiar şi la persoanele sănătoase, fără alţi factori de risc diabetic.

Rapoartele Autorităţii de Sănătate Publică din SUA subliniază că sănătatea orală este esenţială pentru sănătatea întregului organism. De aceea, nu neglijaţi periajul corect al danturii, curăţarea cu aţă dentară şi controalele dentare de rutină.

Care este riscul de probleme dentare pentru persoanele cu diabet?
Dacă nu există un control riguros al glicemiei, probabilitatea de a dezvolta afecţiuni gingivale şi de pierdere a dinţilor este mai mare la diabetici faţă de persoanele care nu suferă de diabet. Ca orice infecţie, o afecţiune gingivală poate provoca o creştere a glicemiei, influenţând negativ controlul diabetului.

Alte afecţiuni orale legate de diabet includ: candidoza, o infecţie cauzată de o ciupercă ce se dezvoltă în gură, şi gura uscată, care pot provoca senzaţii de durere, ulceraţii, infecţii şi carii dentare.

Cum putem preveni problemele dentare asociate cu diabetul?
În primul rând, este necesar un control riguros al glicemiei. Apoi, o îngrijire corectă a danturii şi gingiilor, cu vizite regulate la medicul dentist, din şase în şase luni. Pentru controlul candidozei, trebuie să menţineţi un bun control al diabetului, să evitaţi fumatul şi, dacă purtaţi o proteză dentară, trebuie să o scoateţi şi să o curăţaţi zilnic. Un control riguros al glicemiei poate ajuta la prevenirea şi ameliorarea gurii uscate cauzate de diabet.

Smile Dent Brașov este clinica familiilor voastre, ne dorim să vă oferim informații clare, care să vă ajute să aveți o imagine de ansablu asupra a ceea ce înseamnă o dantură sănătoasă. Vă stăm la dispoziție și ne dorim să vă punem la dispoziție toate serviciile stomatologice pentru sănătatea zâmbetului dumneavoastră.

Telefon: 0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns