Cum facem diferența dintre afte și herpes? Afecțiuni ale cavității bucale, despre care trebuie să știi
Pentru că este o senzație extrem de neplăcută, însă extrem de des întâlnită, mai ales în perioadele în care sistemul imunitar este vulnerabil, vrem să vă vorbim astăzi despre afecțiuni care pot apărea la nivelul cavității bucale.
Ce sunt iritațiile mucoasei bucale?
Iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale sunt inflamaţii, pete sau ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, buzelor sau limbii. Există multe tipuri de ulceraţii şi afecţiuni orale, dintre care cele mai frecvente sunt aftele, herpesul labial, leucoplazia şi candidoza (mărgăritărelul).
Dacă aveţi o astfel de leziune, este bine să ştiţi că aproape o treime din populaţia planetei suferă la un moment dat de aşa ceva. Cu toate acestea, ulceraţiile, iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale pot fi dureroase, inestetice şi pot afecta alimentaţia şi vorbirea.
Orice ulceraţie ce persistă mai mult de o săptămână trebuie examinată de medicul stomatolog. Pentru determinarea cauzei se poate efectua o biopsie (prelevarea de ţesut pentru analiză), în scopul excluderii unor boli grave, cancer sau infecţie HIV.
Cum aflu dacă am o ulceraţie a mucoasei bucale sau leziune orală?
Următoarele semne pot indica o ulceraţie sau leziune orală:
Aftele sunt mici leziuni sau vezicule de culoare albă, înconjurate de o zonă roşie. Nu sunt contagioase, dar se confundă adesea cu herpesul labial produs de infecţia cu virusul herpes, care este contagios.
Reţineţi că aftele apar în interiorul cavităţii bucale, iar herpesul labial apare în general în afara acesteia. Aftele sunt recurente şi pot fi minore (de dimensiuni mici), majore (mai mari) sau herpetiforme (multiple, grupate sau cu aspect de ciorchine). Aftele apar frecvent şi sunt deseori recurente.
Deşi cauza exactă nu se cunoaşte cu certitudine, unii specialişti cred că la baza acestora stau probleme ale sistemului imunitar sau infecţii bacteriene sau virale. Factori ca stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.
Herpesul labial, denumit şi febră herpetică sau herpes simplu, apare sub formă de vezicule grupate, dureroase, umplute cu lichid, în jurul buzelor şi uneori sub nas sau în jurul bărbiei. Herpesul labial este produs în general de un tip de virus herpes şi este foarte contagios.
Primoinfecţia apare frecvent la copii, uneori fără simptome, şi poate fi confundată cu o răceală sau gripă. Odată ce persoana este infectată, virusul rămâne în organism şi provoacă atacuri recurente, ocazionale. Cu toate acestea, există şi persoane la care virusul rămâne inactiv.
Cum se tratează iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale?
Tratamentul este specific fiecărui tip de afecţiune. Tratamentul pentru cele mai frecvente tipuri de ulceraţii şi leziuni orale este următorul:
Aftele – aftele se vindecă în general în 7-10 zile, dar recidivele sunt foarte frecvente. Se poate obţine o ameliorare temporară cu ajutorul unguentelor topice şi a calmantelor eliberate fără prescripţie. Iritaţia poate fi redusă prin folosirea unei ape de gură antimicrobiene. Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare.
Herpesul labial – veziculele dispar de obicei cam după o săptămână. Neexistând un tratament definitiv pentru infecţiile herpetice, veziculele vor reapărea în asociere cu stresul emoţional, expunerea solară, alergiile sau febra. Se poate obţine o ameliorare temporară cu ajutorul anestezicelor topice eliberate fără prescripţie. Acest tip de infecţii virale pot fi reduse cu ajutorul medicamentelor antivirale eliberate cu prescripţie – adresaţi-vă stomatologului vostru sau medicului de familie.
Echipa Smile Dent este aici, să se asigure că zâmbetul tău și al familiei tale este pe cele mai bune mâini, de aceea, și prin articolele pe care le postăm pe blogul nostru, ne dorim să vă oferim informații actuale, prin care să înțelegeți și să știți cum să reacționați în anumite situații în care organismul suferă.
Vă așteptăm la Smile Dent, locul de unde veți pleca zâmbind:
Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov
Telefon: 0744 133 658
Lasă un răspuns
Lasă un răspuns