Curiozități despre aparatul dentar. Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Ne place atunci când primim întrebări din partea voastră despre serviciile Smile Dent, pentru că asta înseamnă că postările și informațiile pe care vi le oferim ajung unde trebuie! Astăzi vrem să răspundem la câteva întrebări privitoare la aparatul dentar: cât durează un tratament ortodontic, ce rol au elasticele care sunt atașate unui tip de aparat dentar și cui îi sunt recomandate.

Ce scop are tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic va îndrepta dinții sau îi va muta într-o poziție mai bună. Acest lucru poate îmbunătăți atât aspectul, dar mai ales funcționalitatea lor, pacienții putând mânca fără a-și mușca obrazul sau limba, probleme comune în cazul celor care au dinții strâmbi.

Elasticele reprezintă o parte importantă a tratamentului ortodontic, ele asigură forța necesară pentru a mișca dinții și maxilarul pentru alinierea corespunzătoare.

Ce rol au elasticele ortodontice?

Personalizate pentru fiecare pacient, benzile de cauciuc se întind de obicei peste buclele minuscule de pe bracketii de sus și de jos. Dacă sunt purtate în mod constant, aceste elastice mici vor aplica presiunea constantă necesară pentru a vă mișca dinții în poziția corectă. Aceste elastice sunt fabricate din latex de calitate medicală, care nu creează probleme în contact cu gura.

Când sunt recomandate elasticele ortodontice în tratamentul ortodontic?

Elasticele ortodontice recomandate spre sfârșitul tratamentului, în faza de „finisare” a ocluziei, când aceasta trebuie să se echilibreze.

Recomandarea de purtare este în funcție de anomalia tratată (clasa II sau III). Ca opțiuni de elastice, este indicat să se folosească cele medium, nu hard sau very hard pentru că pot cauza probleme la nivelul dinților, însă din nou, această alegere este făcută de medicul ortodont, în funcție de evoluția și particularitățile cazului.

Timpul de purtare variază, minim 6-8 săptămâni, însă depinde și de evoluția cazului. 

Cât durează un tratament ortodontic?

Aceasta este cel mai des întâlnită întrebare, însă, în realitate nu avem un răspuns predefinit la această întrebare, deoarece fiecare pacient are particularitățile sale, iar planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte. Tratamentul ortodontic poate varia între 12-24 de luni (sau mai mult, depinzând de problema care trebuie corectată), însă evoluția cazului este explicată la fiecare programare, de către medicul ortodont.

Ne bucură să transformăm zâmbetele pacienților noștri, de aceea, domnul doctor Andrei Mitu, specialistul Smile Dent în ortodonție, vă stă la dispoziție – pentru programări, întrebări și informații care vă preocupă. 

Vă așteptăm cu mare drag la Smile Dent – clinica stomatologică de unde plecați zâmbind!

Telefon: 0744133658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns