De ce la Smile Dent folosim diga dentară? Ce avantaje aduce în tratamentul endodontic

Atunci când avem în vedere un tratament stomatologic realizat corect, folosim toate tehnicile și metodele prin care putem îmbunătăți actul medical. De aceea, la Smile Dent, în tratamentul endodontic ne folosim foarte des de diga dentară, iar în articolul de astăzi dorim să vă prezentăm beneficiile pe care le aduce aceasta în timpul tratamentului.

Ce este diga dentară?

Diga dentară este o foaie/folie dreptunghiulară din cauciuc, de obicei din latex sau silicon, utilizată de medicul dentist pentru a izola dinţii pacientului în timpul diverselor tratamente. Aceasta este folosită, cu precădere, în cazul tratamentelor endodontice (de canal), dar și în tratamentul cariilor dentare (plombele) sau o unor etape protetice (cimentările adezive).

Cu ajutorul unui cadru metalic sau din plastic, a unui clește perforator și a clemelor metalice speciale, medicul va fi fixa diga pe dinți sau pe dintele care va fi tratat.

Rolul digii este acela de a nu permite contaminarea dintelui sau a dinţilor cu salivă sau sânge în timpul tratamentului dentar, dar și pătrunderea apei în gură, a resturilor de dinte, materialului de obturaţie sau a soluţiei de irigat în timpul tratamentului endodontic.

Care este rolul digii dentare?

Diga este foarte importantă pentru a păstra sterilă zona din jurul dintelui care va fi tratat. Aceasta împiedică, de asemenea, ca bacteriile din saliva dvs. să atingă dintele. 

Utilizarea digii este foarte importantă pentru succesul tratamentului pe canal, deoarece bacteriile din salivă pot recontamina dintele. De asemenea, ea ajută la păstrarea uscată a dintelui, aspect extrem de important în realizarea unor obturații (plombe) calitative și de durată, respectiv în realizarea unei adeziuni crescute între materialul obturației și dinte.

Care sunt beneficiile folosirii digii dentare?

Există o serie de alte beneficii ale utilizării digii în tratamentul dentar:
• asigură protecția medicului împotriva aerosolilor generați în timpul manevrelor dentare și poate asigura confort şi relaxare, atât pentru pacient cât și pentru medic
• limba dumneavoastră nu stă în calea instrumentelor dentare
• dacă sunteţi predispus la reflex de vomă, aceasta ajută la împiedicarea atingerii zonei care cauzează reflexul
• vă protejează buzele şi obrajii, ţinându-i la distanţă

Întrebări primite din partea pacienților:

  • Pot respira atunci când mi se montează diga dentară?

Multe persoane se tem de digă pentru că sînt convinse că nu vor putea respira sau înghiți. Când diga din cauciuc este montată corect, aceasta este suficient de confortabilă; există în continuare spaţiu suficient pe laterale, ce vă va permite să respiraţi pe gură sau să vă înghțiți saliva.

  • Voi avea senzație de vomă?

Persoanelor cu reflex de vomă puternic le este, de obicei, dificil să suporte diga din cauciuc deoarece limba nu poate pătrunde prin aceasta. Persoanelor care suferă de claustrofobie le poate fi, de asemenea, dificil să suporte diga din cauciuc, din aceleaşi motive. În caz de reflex de vomă sau claustrofobie, se poate tăia un orificiu mic în diga din cauciuc pentru ca limba dvs. să poată pătrunde prin acesta.

Ne dorim să vă oferim toată atenția și profesionalismul echipei medicale de la Smile Dent, de aceea, sperăm că prin aceste articole, să înțelegeți felul în care ne raportăm noi la actul medical și cum privim un tratament stomatologic de calitate. Așadar, vă așteptăm la Smile Dent pentru a vă oferi un zâmbet pe care să nu îl mai ascundeți.

Telefon: 0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns