Efectul băuturilor carbogazoase asupra dinților: smalțul dinților pur și simplu se erodează

Prin articolele pe care le postăm pe site-ul nostru, ne dorim să vă oferim informații prețioase, dar și sfaturi pentru un stil de viață mai sănătos, care să ne ofere principii de lungă durată pentru un echilibru care să crească calitatea vieții. Astfel, prin articolul de astăzi dorim să vă spunem cât de dăunătoare sunt, asupra sănătății în general, și a cavității orale în particular, sucurile carbogazoase.

Efectul băuturilor carbogazoase asupra dinților:

Consumul intens de astfel de băuturi a fost legat de complicații de sănătate, inclusiv diabetul, obezitatea și osteoporoza. În ultima perioadă, consumul de lapte sau apă a scăzut, în timp ce consumul de suc a crescut cosiderabil. A devenit un obicei zilnic pentru un număr tot mai mare de oameni, în special copii, adolescenți și tineri. Din păcate, un consum constant de băuturi răcoritoare este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare.

În studiile de laborator, s-a demonstrat că acidul erodează smalțul dinților. Zaharurile din sucuri se combină cu bacteriile din cavitatea orală, formând un acid care atacă dinții. 

De fiecare dată când beți o înghițitură de suc, începeți un alt atac acid care vă va slăbi smalțul dinților. Aceste atacuri acide sunt deosebit de dăunătoare pentru copii și adolescenți, deoarece smalțul dinților lor este încă în curs de dezvoltare. Eroziunea acidă scade rezistența smalțului dintelui și îl face să pară mai mat și mai galben. 

Poate schimba forma, culoarea și textura dinților și, în timp, poate provoca sensibilitatea acestora. Pe parcurs, aceste probleme se pot agrava, iar în asociere cu o igienă dentară precară, pot duce la apariția plăcii dentare si ulterior a cariilor. Smalțul dentar este de neînlocuit, deci este important să-l protejați.

De ce trebuie să evităm băuturile dulci?

Nu doar băuturile carbogazoase au acest efect asupra dinților, ci orice băutură îndulcită, cum ar fi cafeaua, ceaiul, energizantele, etc.

Dacă nu puteți renunța la a vă îndulci băuturile sau a nu mai consuma suc zilnic, încercați să reduceți, măcar, efectele negative ale acestora prin:

  • Beți numai în timpul mesei, evitați consumul între mese pentru a oferi salivei timp de neutralizare a ph-ului acid rezultat
  • Folosiți un pai atunci când beți, în acest fel, lichidul va intra mai puțin în contact cu dinții
  • Dacă nu folosiți un pai, luați înghițituri mari, nu sorbiți
  • Nu vă periați dinții imediat după consumul acestor băuturi, așteptați cel puțin 30 de minute

Ar trebui să evitați să beți sucuri înainte de culcare, deoarece zahărul și acidul vor avea ocazia să vă atace dinții toată noaptea.

Utilizați produse care conțin fluor. Dacă apa din comunitatea dvs. este fluorurată, beți apă de la robinet pentru a vă îmbunătăți sănătatea dentară. Fluorul protejează dinții și reduce numărul de carii. Periați-vă și curățați-vă dinții cu pastă de dinți care conține fluor. Spălați-vă dinții de două ori pe zi și curățați-vă între dinți o dată pe zi cu ața dentară.

Ne dorim să avem pacienți informați, de aceea, pentru noi este extrem de important să vă oferim articole care să vă prezinte cât de dăunătoare pot fi unele obiceiuri, pentru noi. Vrem să vă vedem zâmbind, de aceea, vă așteptăm din suflet la Smile Dent:

Telefon:0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns