Guma de mestecat – dușman sau prieten pentru sănătatea dinților tăi?

Pentru că este un subiect atât de dezbătut, am zis să îl argumentăm și noi, în articolul de pe blogul nostru în articolul de astăzi: guma de mestecat ne ajută sau dăunează sănătății dinților?

Pentru că este atât de accesibilă, guma de mestecat pare, la prima vedere, o metodă ideală de curățare a dinților. Când se transformă ea într-un dușman pentru sănătatea dinților? Vrem să vă prezentăm astăzi beneficiile și dezavantajele folosirii gumei de mestecat.

Guma de mestecat – Beneficii pentru sănătatea orală

  • Cel mai mare rol în apariția și dezvoltarea cariilor dentare îl are placa bacteriană, de aceea, mestacarea gumei după masa va îndepărta resturile alimentare, reducând astfel suportul nutritiv pentru bacteriile ce colonizează și pot caria dinții
  • Mestecarea gumei după masa (în lipsa unei periuțe, a apei de gură, sau a aței dentare) pentru 10-15 minute produce o cantitate mai mare de salivă, care curăță dinții și aduce PH-ul din gură la un nivel optim
  • Xilitolul din guma de mestecat are efect de stimulare a reminelarizării leziunilor carioase incipiente
  • Crește ritmul cardiac, și astfel fluxul de sânge către creier
  • Combate anxietatea și stresul – Mestecată timp de 15 minute, guma reduce stresul și anxietatea. S-au efectuat cercetări asupra studenților aflați în timpul examenelor: s-a constatat că studenții care mestecau gumă erau mai relaxați și mai concentrați decât ceilalți

Guma de mestecat – Dezavantaje la care trebuie să ai grijă

  • Contrar cercetărilor care arată că guma de mestecat reduce nu doar nevoia de a mânca, dar și foamea și cantitatea de mâncare, s-a dovedit că persoanele care mestecă gumă, mănâncă alimente mai puțin nutritive decât cei care nu fac acest lucru.
  • Conține Aspartam – Acest îndulcitor conține o substanță cunoscută sub numele de fenilalanină (Phe sau F), dăunătoare pentru persoanele care suferă de fenilcetonurie, o boală ereditară care afectează sistemul nervos.
  • Poate provoca tulburarea ATM (articulația temporo-mandibulară) – Guma de mestecat poate provoca dezechilibrul muscular al maxilarului (dacă mesteci pe o parte mai mult decât pe cealaltă) și chiar o tulburare ATM, care poate deveni o afecțiune cronică dureroasă.
  • Dacă guma de mestecat nu este ”sugar-free”, zahărul conținut în guma de mestecat se lipește de dinți. Aceasta implică acumularea de bacterii în gură, determinând formarea cariilor sau a tartrului, printre alte afecțiuni orale

Rețineți: guma de mestecat trebuie utilizată după fiecare masă (în lipsa metodelor clasice de curățare a dinților – periuță, apă de gură, ață dentară) pentru 10-15 minute. Folosiți doar gumă de mestecat fără zahăr. Nu mestecați guma timp îndelungat și pe stomacul gol, deoarece poate stimula producerea de suc gastric în exces, care duce la instalarea ulcerului gastric. 

Echipa Smile Dent este alături de voi cu sfaturi, informații și servicii care te vor face să zâmbești din tot sufletul, așa că te așteptăm la clinica noastră!

Telefon programări: 0744 133 658

Adresă clinică: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Lasă un răspuns