Igiena orală începând cu sarcina, până în primele luni de viață. Sfaturi utile de la Smile Dent

Ne place să avem grijă de toate grupele de pacienți care vin în clinica noastră, de aceea, pentru viitoarele mămică și micuții lor avem astăzi o serie de informații extrem de utile, despre rutina igienei orale. Ce trebuie să facă pe perioada sarcinii, și cum trebuie să aibă grijă de sănătatea orală a micuțului în primii ani de viață.

Igiena orală în perioada prenatală

Controale dentare periodice.
Mergeţi la medic pentru un periaj profesional şi controlul tuturor dinţilor. Corectaţi toate problemele dentare. Bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului la naştere.

Periajul dentar de două ori pe zi.
Periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată. Utilizaţi o periuţă cu perii moi. Nu neglijaţi periajul în zona de joncţiune dentogingivală. Din această zonă începe dezvoltarea parodontopatiilor.

Folosiţi aţa dentară în fiecare zi.
Folosiţi zilnic aţa dentară, pentru curăţarea dinţilor în zonele în care nu ajunge periuţa.

Limitaţi consumul zilnic de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon.
Alimentele cu conţinut de zaharuri sau amidon pot cauza „atacuri acide” asupra dinţilor. Consumaţi mai puţine lichide îndulcite şi dulciuri. Băuturile carbogazoase şi dulciurile duc la formarea cariilor. Mâncaţi mai multe fructe şi legume.

Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră în perioada prenatală.
Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră. Este important pentru sănătatea dumneavoastră şi a copilului dumneavoastră.

Asiguraţi-vă aportul necesar de calciu.
Aveţi nevoie de calciu pentru dezvoltarea dinţilor şi oaselor copilului. Calciul se găseşte în lapte, brânză, fasole uscată şi legume verzi.

Igiena orală a bebelușului de 0-6 luni. Sfaturi utile pe care trebuie să le cunoască mămicile

Sugarii au nevoie de dinţi sănătoşi pentru a mânca, vorbi şi zâmbi. Trei recomandări pentru protejarea zâmbetului sugarului:

Aportul de fluor.
Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare şi face dinţii mai rezistenţi. Adresaţi-vă medicului dentist pentru a afla dacă apa pe care o consumaţi are un conţinut de fluor suficient pentru prevenirea cariilor. Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine fluor, sau dacă folosiţi apă îmbuteliată pentru băut şi pentru gătit, medicul de familie sau medicul dentist pot prescrie suplimente de fluor pentru bebeluş.

Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură.
Aceasta poate duce la formarea unor carii severe. Dacă alăptaţi sugarul, nu îi lăsaţi să se hrănească încontinuu. Orice lichid în afară de apă, chiar laptele sau sucul de fructe, poate provoca apariţia cariilor. Dacă nu puteţi dezobişnui copilul să adoarmă cu biberonul, umpleţi biberonul cu apă sau daţi-i copilului o suzetă.

Aveţi grijă şi de sănătatea dumneavoastră orală.
Ultimele studii demonstrează că bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului imediat după erupţia dinţilor acestuia. Aceasta se poate întâmpla atunci când mâncaţi/gustaţi din mâncarea copilului sau îl lăsaţi să vă atingă gura cu degetele. Dacă aveţi carii neplombate, creşte riscul de transmitere a bacteriilor, deci trataţi-vă cariile cât mai repede posibil!

Pentru a ne asigura că aveți un zâmbet sănătos, vă așteptăm cu tot dragul la Smile Dent, acolo unde medicii noștri vă vor acorda toată atenția și afecțiunea lor. Programați-vă astăzi la Smile Dent:

Telefon: 0744 133 658

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr. 13, Brașov

Lasă un răspuns