Sinuzita maxilară, o afecțiune care îți poate afecta mirosul. Ce simptome prezintă?

În legătură sau nu cu evoluția vremii, la clinică s-au prezentat, în ultima perioadă, mai mulți pacienți care semnalau simptomele unei sinuzite maxilare: dureri de cap, dureri de dinți, diminuarea mirosului și secreții nazale. În articolul de astăzi vrem să vă prezentăm pe larg semnele care indică o astfel de infecție, precum și tratamentul pe care îl recomandăm pacienților noștri.

Ce este sinuzita maxilară? 

Pentru a înțelege ce este sinuzita maxilară și cum se manifestă această, este esențial să definim, mai întâi, sinusurile, cunoscute și sub denumirea de sinusuri paranazale. Acestea reprezintă 4 cavități pline cu aer, situate la nivelul craniului nostru. Sunt căptușite cu o membrană mucoasă umedă, care ajută la filtrarea aerului pe care îl respirăm. 

Sinusurile maxilare sunt două cavități voluminoase, aflate la nivelul osului maxilar, de-o parte și de alta a nasului. Astfel, sinuzita maxilară reprezintă inflamația mucoasei sinusului maxilar – o afecțiune frecventă în special în rândul adulților cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani. 

Care sunt cauzele sinuzitei maxilare? 

Sinuzita maxilară odontogenă este cel mai des întâlnită formă de sinuzită maxilară, printre cauzele care determina apariția ei numărându-se probleme dentare precum:

  • netratarea la timp sau în condiții corespunzătoare a diverselor afecțiuni dentare, printre care abcesele, plombele dentare;
  • netratarea cariilor dentare, în special de la premolarii superiori;
  • efectuarea necorespunzătoare a extracțiilor dentare cu un grad mare de dificultate;
  • realizarea incorectă a implanturilor dentare;
  • tratarea greșită a infecțiilor nazale.

Tratament 

Tratamentul sinuzitei maxilare odontogene are ca scop, în primul rând, îndepărtarea cauzei care a declanșat această afecțiune. După acest pas, medicul poate recomanda și un tratament medicamentos sau un tratament local, pentru a calma durerea. Tratamentul medicamentos constă în administrarea antibioticelor pe o durată de 10-14 zile, precum și a medicamentelor antiinflamatorii. 

Cu toate acestea, unele cazuri de sinuzită maxilară pot fi atât de grave, încât intervenția chirurgicală devine necesară, ea constând în drenarea secrețiilor purulente de la nivelul sinusurilor, precum și în corectarea obstrucției nazale, în anumite situații.

Vrem să știi că la Smile Dent Brașov ai tot suportul echipei medicale, iar în clinica noastră găsești toate serviciile medicale stomatologice de care ai nevoie (printre care și laborator propriu de tehnică dentară și radiologie), așa că nu ezita să-ți faci o programare la noi la clinică:

Adresă: Str. Dimitrie Cantemir, nr.13, Brașov

Telefon: 0744 133 658

Lasă un răspuns