Parodontologie

Parodontoza afectează una din trei persoane, rezultatul final fiind pierderea dinților. Cu toate acestea, boala este tratată cu superficialitate de către majoritatea pacienților.
Cuvântul “parodontal” își are originea în greaca veche și înseamnă “în jurul dintelui”. Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care sub forma de placă microbiana sau tartru aderă de gingii, os și țesuturile înconjuratoare. Acest proces este de obicei nedureros în primele faze, dar consecințele bolii parodontale sunt severe dacă sunt lăsate netratate.

Afecțiunile gingivale sunt cea mai importantă cauză a pierderii dinților la adulți. Cu o ingrijire adecvata, efectele nedorite ale parodontozei pot fi evitate. Periajul regulat, folosirea aței dentare și vizitele periodice pentru detartraj și periaj profesional pot ajuta în evitarea bolilor parodontale care sunt principala cauză a pierderii dinților.

Evoluția bolilor parodontale este după cum urmează:

Gingivita: Placa bacteriana irită gingiile, făcându-le sensibile și sângerânde. Această faza este încă reversibilă.

Parodontita: Dacă nu este îndepartată, placa microbiană se transformă în tartru. Continuând să crească, acesta împinge inserția gingivală spre rădăcină sau o îndepartează de dinte. Se formează astfel pungi între dinte și gingie.

Parodontita avansată: Boala continuă să avanseze, distrugând mai mult os și ligament parodontal. Dinții, chiar și cei sănătoși, pot deveni mobili, câteodată trebuind extrași.

Cu toate că placa microbiana este principala cauză a parodontozei, există și alți factori care o favorizează, precum fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, punți neadaptate corect marginal, obturații dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet, anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente, bruxism și chiar alimentația neadecvată.